Neobvyklé techniky rozhodování

Každý den činíme řadu rozhodnutí. Rozhodujeme se o maličkostech, ale i o věcech, které mohou zásadně ovlivnit náš život. Problém je, že důsledky našich voleb vidíme většinou až později a mnohdy se nedokážeme přiklonit k žádné z variant řešení situace. Udělat krok do neznáma může být někdy velmi obtížné.

Někteří lidé se tak moc bojí, že se rozhodnou špatně, že raději neudělají nic. Jejich strach ochromí možnost volby jako takové. Obavy ze ztrát a změn jsou nejčastějším důvodem špatného odhadu situace a následně rozhodnutí, která jim spíše uškodí. To jsou ty klasické případy, kdy člověk zůstává v práci, která ho ničí a nebaví, anebo ve vztazích, které už dávno nefungují. Lepší je pro ně známá mizérie než vstup na neznámé území. Jakékoli rozhodnutí bývá lepší, než žádné. I špatné rozhodnutí však může být posunem dopředu.

Každý v životě dělá dobrá i špatná rozhodnutí

Uvědomte si, že v jakémkoli okamžiku se rozhodujeme nejlépe, jak dovedeme, na základě informací a znalostí, které máme momentálně k dispozici, na základě toho, co si myslíme a jak „to“ cítíme. Po bitvě je každý generálem.

Je důležité přijmout plnou odpovědnost a důsledky svých rozhodnutí, ale ne se později obviňovat, že jsme se mohli rozhodnout lépe. Kdybyste se zpětně, v tom okamžiku kdy jste činili rozhodnutí, uměli rozhodnout lépe, tak vězte, že byste to udělali.

S každou variantou něco získáme a něco ztratíme

Např. pokud si dáte k obědu svíčkovou, tak už si k tomu samému obědu nedáte řízek. Pokud pojedete na víkend na chatu, tak už v tom samém čase nemůžete jet na wellness. S každou svojí volbou eliminujete ty další. Svá rozhodnutí můžete někdy také změnit.

Jak se tedy co nejlépe rozhodnout?

Někteří lidé dají spíše na pocity a intuici, jiní se rozhodují rozumem.

Ve vztazích jsme většinou zvyklí více naslouchat pocitům a intuici a ve světě financí se řídíme spíše rozumem. Ideální stav je, když je rozum v souladu s pocity a intuicí.

Co když ale není a vy se musíte přesto rozhodnout?

Pokud se rozhodujete např., které si máte koupit šaty, obraz nebo boty, tak na to nedoporučuji jít rozumem. Kupte si bez váhání to, co se vám víc líbí, a budete pravděpodobně spokojení. Když si takový výběr příliš racionalizujete např. tyto boty jsou praktické a tato barva šatů se hodí ke všemu, nejspíš vás volba nakonec nenadchne. Všechny možnosti, nad kterými uvažujete, mohou být „správné“, ale ta „správnost“ vám nezaručí, že budete spokojeni. Smiřte se s tím, že nikdy nebudete zcela objektivní. Když se vám líbí Pepa nebo Anička a i když nevíte proč, určitě na něj nebo na ní v období zamilovanosti nebudete chtít vytahovat „rozumné“ věci, které by ho nebo jí mohly očernit. Pokud se ale s ním nebo s ní hodláte vstoupit do svazku manželského, doporučuji použít také rozum.

U závažnějších životních rozhodnutí vždy nejprve doporučuji racionální analýzu variant – klasické pro a proti. Pokud se v některé z variant rozum staví zcela a velmi zásadně proti, tak tu variantu raději v tom okamžiku zamítněte, ale je klidně možné, že na ni v životě ještě přijde řada, že jenom teď zrovna není vhodný čas.

K rozhodnutí ze zbývajících variant, které rozum úplně nezamítnul, vám může pomoci následující imaginace. Buď si ji zapamatujte nebo si ji nahrajte třeba na mobil.

Imaginace na rozhodování

Zavři si oči a zaujmi pohodlnou polohu. Okolní hluky tě nebudou vyrušovat, jsou běžnou součástí života. Relaxovat a pracovat s myslí je potřeba se naučit kdykoli a na jakémkoli místě.

Nyní se třikrát zhluboka nadechni a vydechni. Aby ses ještě více uvolnil, v duchu si odpočítej od deseti do jedné. Až se dopočítáš čísla jedna, tak si představ, že stojíš před bránou, která je vstupem do velké, krásné zahrady.

10 -1

  • Představ si, že stojíš před bránou, která je vstupem do velké, krásné zahrady. Pozorně si tu bránu prohlédni. Uvědom si, z jakého je materiálu a jakou má barvu.
  • Za branou vidíš cestu. Projdi branou a jdi po té cestě. Vnímej, jak ta cesta vypadá, jaká je její šířka, její povrch, co vidíš okolo, jaké je počasí. Běž po té cestě.
  • Najednou se přímo před tebou objeví rozcestník, který ukazuje dva směry. Zastav se. Nyní máš možnost si prohlédnout dvě cesty.
  • Cesta vlevo symbolizuje jednu z možností, kterou zvažuješ. Cesta vpravo symbolizuje druhou možnost.
  • Vydej se nejprve na zhruba na jednu minutu po cestě vlevo. Běž. Vnímej, co vidíš, slyšíš, cítíš nosem, chuť v puse, jaké je počasí, jak se ti po cestě jde, jaké cítíš emoce, jsou tam nějaké osoby …
  • Právě uplynul tvůj čas na cestě vlevo a vrať se zpět k rozcestníku. Znovu stojíš před rozcestníkem.
  • Nyní se vydej zhruba na jednu minutu po cestě vpravo. Běž. Vnímej, co vidíš, slyšíš, cítíš nosem, chuť v puse, jaké je počasí, jak se ti po cestě jde, jaké cítíš emoce, jsou tam nějaké osoby …
  • Právě uplynul tvůj čas na cestě vpravo a vrať se zpět k rozcestníku.
  • Za rozcestníkem opět vidíš cestu, která vede k bráně. Cestu, po které jsi přišel do zahrady. Běž po té cestě a těsně před branou se zastav. Ohlédni se a poděkuj za to, že jsi měl možnost získat další informace, které ti mohou pomoci v rozhodování. Teď projdi tou bránou.

1-5

  • A nyní přišel čas vrátit se zpátky do bdělého stavu. V duchu si odpočítej od jedné do pěti. Až se dopočítáš čísla pět, otevřeš oči a vnímej energii a sílu, kterou si právě získal. Uvědom si, jak se právě teď cítíš a zapiš si všechno, co je pro tebe důležité.

Vyzkoušejte kyvadlo a sledujte, co to s vámi dělá

Co jsi ještě nikdy nedělal, vyzkoušej třikrát. Poprvé, abys překonal strach. Podruhé, abys pochopil, jak to funguje. A potřetí, abys zjistil, jestli ti to vyhovuje, nebo ne. Virgil Garnett Thomson

Máte na krku řetízek s přívěskem? Nebo na ruce prstýnek? Tak si z něho vyrobte jednoduché kyvadlo. Můžete použít jakýkoli přívěšek nebo šperk, prstýnek z poutě, náušnici nebo i knoflík a vyzkoušejte další techniku pro rozhodování. Zapojuje do celého procesu emoce a intuici. Udělejte si jí ale až po sepsání plusů a minusů daného rozhodnutí.

Řetízek s přívěskem můžete nechat tak jak je. Ostatní předměty připevněte na provázek nebo nit a vyrobte jednoduché kyvadlo. Posaďte se uvolněně ke stolu, obě nohy na podlaze, rovná záda. Opřete lokty o stůl a mírně se nakloňte dopředu. Pak vezměte kyvadlo do ruky, volně mezi palec a ukazováček. Chvíli se na kyvadlo dívejte a potom se sami sebe v duchu zeptejte: Jaký pohyb bude znamenat ANO a jaký pohyb bude znamenat NE. Až vám to bude jasné, tak položte svou otázku například: „Mám jet s kamarádem na víkend? Mám změnit práci? A vyčkejte, dokud se kyvadlo nezačne pohybovat a vaše podvědomí odpovídat.  A když se vám odpověď nelíbí? Pak víte, co chcete! Tak jako tak učiníte rozhodnutí. Vaše podvědomí zvolilo způsob, aby vám sdělilo svůj názor. „Rozhodnutí“ kyvadla nemusíte přijmout.

Použijte minci

Podobně můžete použít i minci. Já když mám dilema, tak si někdy hodím korunou. Pokud mi padne panna a já mám chuť si hodit znovu, už neházím, protože orel je to řešení.

Přeji vám, ať děláte rozhodnutí, se kterými jste spokojeni.

Radka

Naučte se pracovat s imaginacemi a Alfa stavem na kurzu Alfa stav a jeho využití v práci a v soukromí:

Chci se podívat .

K dispozici jsou také online kurzy Alfa stav I a II, které obsahují videa, audionahrávky meditací a imaginací, texty …

Chci se podívat